Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Distansarbete

Hemarbete försoffar

Publicerad

Många ser nu en framtid med hybridlösningar mellan hemarbete och kontor. Och även om fördelarna är många, så finns det biverkningar som behöver beaktas. Exempelvis är stillasittande ett arbetsmiljöproblem som växer i takt med ökat distansarbete.

”Tänk vad mycket man skulle hinna träna om man jobbade hemifrån”, kanske någon tänkte före pandemin. I vissa fall är det säkert så att man hunnit ut på en runda under lunchen. Eller så har man gjort en armhävning eller två under ett ovanligt segt zoommöte när kameran varit av. Men för mer än hälften av distansarbetarna innebar hemarbete att de rört sig mindre än de gjorde på kontoret, och hälften av dessa rörde sig mycket mindre. Det framgår av en ny rapport från Manpower, där var tredje person angav stillasittande som en av de värsta aspekterna av hemarbete.

– Det är oroväckande att så många upplever problem med arbetsmiljön när de jobbar hemifrån, säger Helen Remnås, Managing Director för Talent Solutions på Manpower Group. Långvarigt stillasittande kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Distansarbete kommer sannolikt att bli vanligare även efter pandemin, så stillasittande riskerar att bli ett allt större problem.

Läs även: Självledarskap har positiv effekt på välmåendet  

Lunchgym stärker varumärket

Så vad gör man som ansvarstagande arbetsgivare? Man vill ju inte vara en bakåtsträvare och kräva att alla ska tillbaka i samma  hjulspår man färdades i före pandemin. Men man vill ju inte heller att personalen förvandlas till soffpotatisar – för vad ger det för bild av företaget?

– Att uppmuntra till motion på arbetstid stärker både den anställdes hälsa och arbetsgivarens varumärke, säger Helen Remnås. Vi ser att allt fler söker sig till arbetsplatser som erbjuder flexibilitet och prioriterar medarbetarnas välmående. De som vill rekrytera och behålla morgondagens talanger måste bli bättre på att möta medarbetarnas förväntningar – även utanför kontoret.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Demoskop i Manpowers arbetslivspanel Manpower Work Life, under oktober 2021. Bland de 2796 svarande fanns anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande.

 

Publicerad