I en svensk studie från 2017 skickades 6000 fiktiva ansökningar med slumpmässig åldersinformation till arbetsgivare som hade utannonserat lediga tjänster. Forskarna fann att sannolikheten för att bli kontaktad av en arbetsgivare föll kraftigt efter 40-årsåldern. Samtidigt är självupplevd åldersdiskriminering en av de vanligaste diskrimineringsformerna i Europa, konstaterar pr-konsulten och ålderismexperten John Mellkvist i boken ”Välj din ålder” som Aspekt har skrivit om här. Alla instämmer dock inte i påståendet om att den svenska arbetsmarknaden kännetecknas av ålderism, alltså negativa attityder och föreställningar riktade mot äldre personer.
– Det har funnits ålderism, men min erfarenhet är att den sakta men säkert tynar bort på den svenska arbetsmarknaden. Det är andra saker som gör det svårare för äldre att få jobb, säger Fredrik Hillelson till Aspekt.
Läs även: Randstad Finance trotsar ålderism
Det är inte vem som helst som uttalar sig. Fredrik Hillelson är grundare av och vd för Novare, ett av landets tongivande rekryteringsföretag med ungefär 300 miljoner kronor i omsättning. Han uppger själv att han varje år intervjuar flera hundra personer inför rekryteringar åt bolagets kunder som finns i alla möjliga branscher. Därför borde han också rimligtvis ha inblick i förekomsten av ålderism i det svenska arbetslivet – och han menar att äldre hamnar i kläm på grund av andra orsaker än ålderism. Ett stort problem är att svenska företag och organisationer är dåliga på att matcha rätt.
– Jag vill påstå att Sverige jämfört med andra länder har en konservativ syn på arbete, vilket gäller alla – fack, arbetstagare och arbetsgivare. Många arbetsgivare väljer exempelvis bort äldre för att de anses vara överkvalificerade för tjänsten, men då är inte åldern problemet. Detta är hemskt för äldre som inte vill annat än att ge järnet, säger han.
Läs även: Ålderism - ett utbrett problem
Fredrik Hillelson menar vidare att synen på karriären i det svenska arbetslivet ställer till det. Det finns en spridd och felaktig uppfattning om att den som gör karriär alltid klättrar i hierarkin och med åren borde få större, bättre och mer välbetalda jobb.
– Nu kommer säkert vissa som läser texten att bli arga på mig, men jag har märkt att många, unga som äldre, har lite för höga uppfattningar om sin egen förträfflighet. Om de då söker jobb som de tycker att de borde få, men som de egentligen inte har chans att få, kan det vara bekvämt att säga att det exempelvis beror på ålderism. Det blir en ganska bra ursäkt. Visst kan det ske i enstaka fall, men jag menar att ålderismen inte är ett utbrett problem.
Han menar också att många, äldre som unga, söker jobb på fel sätt. Istället för att använda en hagelbössa-taktik och skicka iväg en svärm av mer eller mindre genomtänkta ansökningar, så ska man använda en prickskytte-taktik.
– Många söker jobb som de helt enkelt inte kan få. Mycket handlar också om den mentala attityden. Om man går in med den uppgivna inställningen ”ingen vill ha mig på grund av min ålder”, och om man inte visar energi och är driven att lära sig nytt, så blir det mycket svårare att få jobb, säger han och fortsätter:
– En annan nackdel med den svenska arbetsmarknaden är att hälften av jobben tillsätts via kontakter, vilket inte bara drabbar äldre utan också invandrare. Om man inte har några kontakter, oavsett ålder, blir det svårare att hitta ett jobb.
Läs även: Storföretagen måste agera mot ålderism
Är inte risken att man vältrar över för mycket ansvar på den enskilda individen genom att till exempel säga att den mentala attityden är viktig, när det i själva verket kan handla om att ett fenomen som ålderism hindrar många äldre?
– Självklart finns det en risk men det stora problemet är att vi är dåliga på att matcha människor till rätt jobb. Båda parter måste göra mer för att matchningen, oavsett ålder, ska fungera, säger han.
Fredrik Hillelson hävdar att många av kunderna som han träffar är villiga att anställa personer som är i 50- och 60-årsåldern, ifall deras profil passar tjänsten.
– Men då är frågan – är individen beredd att ta tjänsten? Många som har peakat karriärmässigt tycker ändå att de borde få högre befattningar inom större bolag, eftersom detta är vår syn på karriären: att det ska bli bättre och större hela tiden. Då är risken att man går fel som individ, säger han.
Men många menar ändå att det finns fördomar om äldre i arbetslivet, till exempel att de inte är villiga att lära sig nytt. Vad säger du om det?
– Jag skulle säga att äldre är mer positiva att skita ned händerna än många yngre. Men problem uppstår om de söker tjänster som de inte kan få, samtidigt som arbetsgivare anser att de är överkvalificerade för andra tjänster.
Fredrik Hillelson lyfter fram en trend som han menar kan gynna äldre. I Europa blir det allt vanligare att chefer tar så kallade interimsuppdrag, alltså ett kortare uppdrag för ett företag eller en organisation – en trend som är på uppsving även i Sverige.
– Säg att du är duktig personaldirektör som har fyllt 55 år och inte längre är intresserad av att ”göra karriär”, då kan ett interimsuppdrag för en mindre verksamhet i ett eller två år passa utmärkt. Verksamheterna som söker interimschefer vill ha överkvalificerade chefer, så där är åldern bara en fördel. Interimsuppdrag är en ny och liten företeelse i Sverige, men den växer snabbt.
Han menar dock att idén om den ”vanliga chefskarriären” ännu är stark i Sverige.
– I Frankrike, Tyskland och England börjar den vanliga chefskarriären att försvinna. Istället för att hela tiden söka större uppdrag väljer många att bli tidsbegränsade interimschefer för mindre eller medelstora bolag. Det finns inget fel alls med att bli en ”chef att hyra”, men det blir svårt om man inte släpper den traditionella synen på karriär, säger han och fortsätter:
– Tack och lov har vi bra trygghetssystem och starka fack i Sverige, men min bild är att detta bidrar till att rörligheten på den svenska arbetsmarknaden är lägre än i många andra länder. Den finns en idé om att man alltid ska ha en fast heltidsanställning, och också detta kan vara ett hinder för många äldre.
Håller du med? Skicka in dina åsikter, tankar och erfarenheter om ålderism till Aspekt.
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Publicerad