Föreställ dig följande. Du är nyexad och söker jobb under den pågående coronapandemin då många företag och organisationer har börjat med distansarbete. Efter flera ansökningar får du slutligen svar av ett bolag som känns extra intressant. Din glädje och nyfikenhet övergår ganska snart i nervositet när arbetsgivaren föreslår en digital anställningsintervju. Hur ska jag nu kunna göra ett gott intryck? Vad händer om min tre år gamla laptop krånglar under mötet? Och bör jag verkligen sitta på soffan i vardagsrummet där jag har 90-talsfilmaffischer på väggarna? Detta exempel är tillspetsat, men faktum är att coronapandemin har lett till att många anställningsintervjuer nu genomförs digitalt via videomöten. Det medför nya förutsättningar både för kandidaten och för arbetsgivaren.
— Under digitala möten kan det bli svårare att nå fram och visa sitt rätta jag jämfört med när man träffas fysiskt. Det skapar en oro hos kandidaten men också hos företagen över att de inte ska få en lika bra och tydlig bild av varandra, säger Emelie Karlsson, rekryteringskonsult på Academic Work.
Testkör tekniken
Förberedelse är nyckeln till en lyckad digital anställningsintervju, menar Emelie Karlsson. Som kandidat är det bra att testköra sin teknik före videomötet, men också att fråga arbetsgivaren på förhand om vad som gäller.
— Företaget kanske förväntar sig att kandidaten har koll på att tekniken fungerar. Då är det bra om allting rullar på smärtfritt så att man inte behöver ägna halva tiden av mötet åt teknikstrul. Att tekniken funkar är också en förutsättning för att man ska få se varandra överhuvudtaget, säger hon och fortsätter:
— Vissa arbetsgivare kanske tar för givet att kandidaten har en laptop med bra kamera. Om man istället av något skäl behöver använda sin telefon kan det vara bra att höra av sig i förväg till företaget och fråga om det är okej. Då visar man att man förbereder sig och vill skapa bra förutsättningar inför intervjun.
Läs på och ställ frågor!
Att läsa på och ställa frågor om företaget och tjänsten är visserligen viktigt även inför vanliga anställningsintervjuer, men det blir extra betydelsefullt när kandidaten inte kan besöka arbetsplatsen. Frågorna kan givetvis variera beroende på ditt intresse och på tjänsten som söks, men de kan till exempel kretsa kring den information som du inte har kunnat läsa dig till via annonsen eller bolagets webbplats. Här är några förslag:
- Hur ser arbetsplatsen ut hos er? Öppet landskap eller egna rum?
- Hur blir introduktionen ut hos er? Är den annorlunda nu i pandemitider?
- Hur ser mitt team ut? Och hur är kulturen i teamet?
- Vilka förmåner finns?
- Arbetstider, flexibilitet? Hemmajobb?
- Vad förväntas av mig i denna roll?
— Genom att skriva ner och ställa många frågor kan du ändå få en bild av företaget, trots att du inte träffar arbetsgivaren fysiskt. Då visar du också att du är intresserad av just det bolaget, säger Emelie Karlsson.
Välj en ostörd miljö
Det kan även vara klokt att fundera över platsen för videomötet. Att sitta vid köksbordet eller soffan är inget problem så länge bakgrunden och omgivningen inte stjäl rekryterarens intresse och uppmärksamhet.
— Jag tycker att man kan testa att ringa upp en vän för att kolla hur det ser ut. Man vill få fram det bästa av sig själv efter förutsättningarna och då är det bra att ta bort störningsmoment i bakgrunden, till exempel en stark lampa. Jag tycker även att man ska undvika bullriga miljöer, såsom kaféer.
Klä dig affärsmässigt
Att läsa på extra noga om företaget, förbereda frågor och ha koll på mötestekniken är alltså några tips som kan bana väg för en bra digital anställningsintervju. En annat tips är att vara jobbmässigt uppklädd.
— Det är viktigt för att kunna göra ett gott intryck, även om mötet sker hemma i soffan. Jag tycker inte att man ska sitta i t-shirt och mjukisbyxor utan man ska klä sig för affärer, säger Emelie Karlsson.
Publicerad