Att helt sakna självkritik brukar betraktas som ett handikapp och används även som ett nedsättande omdöme om personer som det gått lite för lätt för. Självkritik lyfts ibland fram som ett sätt att hålla sig alert, utvecklas och hitta driv och motivation. Och det stämmer säkert för vissa. Men författaren och coachen Melody Wilding argumenterar mot det synsättet i sin nya bok Trust Yourself: Stop Overthinking and Channel Your Emotions for Success at Work. Enligt henne finns det vetenskapliga belägg för att självkritik är en dålig strategi. Särskilt för ambitiösa och reflekterande människor.

- Självkritik försätter våra hjärnor i ett tillstånd av overksamhet som hindrar oss från att agera och därmed nå våra mål, skriver Melody Wilding. Samtidigt är självkritik en svårbruten vana.

I boken finns ett antal strategier för att dämpa effekterna av överdriven självkritik.

Distans kan vara nyckeln

Ett första steg är att distansera dig från din inre kritiker. Det är inte du som kritiserar dig själv, utan trollet, monstret, Mr Bozo eller någon annat. En av Melody Wildings klienter kallade sin inre kritiker för Darth Vader och hade till och med en plastfigur på skrivbordet för att sätta den inre kritikern på plats.

En annan strategi är att noga undvika generaliseringar av misslyckande. Undvik att fraser som: ”jag misslyckas alltid med sånt här” eller ”ingen lyssnar någonsin på mig” eller ”så här blir det alltid”.

Istället rekommenderas att vända på perspektivet. ”Tänk om min kommentar ledde till något bra” eller ”min insats bidrog till projektets framgång”.

Ambitiösa känsliga och reflekterande personer har ofta höga krav på sig själva. För att inte överväldigas av prestationsångest föreslår Melody Wilder att man breddar definitionen av framgång. Det kan vara att man stått upp för sig själv. Att ha tänkt på ett nytt sätt inför ett problem. Att övervinna inre motstånd och rädslor.

Påminn dig om det som gått bra

Tänk också på att du oftast presterar bra, även om misslyckas ibland. Begränsa tiden du tillåter dig att älta ett misslyckande och gå vidare. Avsluta dagen med att påminna dig om det som gått bra. Inte bara det du fått beröm för, utan även det som du själv är stolt över och som stämmer överens med dina värderingar.

Lär man sig hantera sin självkritik är ambition och viljan till perfektion användbara gåvor, avslutar Melody Wilding.

Mer om Melody Wildings tankar om självkritik finns att läsa här. 

 

Om Melody Wilding

Melody Wilding är en New Yorkbaserad coach, föredragshållare och författare till boken Trust Yourself: Stop Overthinking and Channel Your Emotions for Success at Work.