Det är förmågan att kontrollera känslorna som påverkas först av sömnbrist. De slutsatserna drar forskaren Sandra Renberg Tamm som just nu genomför en studie om sömnbrist.
Alla kan ha svårt att somna ibland. Särskilt om det är mycket i huvudet eller om morgondagen bjuder på stora utmaningar. Stressen att inte somna snabbt nog, kan då bli ett effektivt och kontraproduktivt sätt att hålla sig vaken hela natten. Men man behöver inte oroa sig för tillfälligt sömnbrist av den anledningen. Hjärnfunktionerna är intakta trots en dålig natt.
Enligt psykologiforskaren Sandra Renberg Tamm visar inte en sömnlös natt några spår när hjärnan undersöks med magnetkamera. Inte heller märks någon underprestation när försökspersoner som utsatts för sömnbrist ska lösa komplicerade matematiska uppgifter.
– Det har visat sig att man presterar ganska bra trots sömnbrist, säger Sandra Renberg Tamm i en intervju i Du och Jobbet.
Däremot kan den självupplevda effekten av en sömnlös natt vara stor och få konsekvenser. Bland annat kan sömnbrist leda till att vi har svårare att kontrollera våra känslor. Och det kan påverka oss på jobbet, som att vi får plötsliga humörutbrott som skapar konflikter.
– Om du vet att du sovit dåligt kan du försöka undvika situationer där du behöver hantera komplicerade känslor, säger Sandra Renberg Tamm.
Vad man också kan få problem med är monotona uppgifter och att köra bil. På längre sikt kan sömnbrist vara ett större problem. Det finns samband mellan sömnbrist och depression, men det är inte helt utrett hur dessa samband ser ut. Lider man av långvarig sömnbrist finns det hjälp att få, som medicin och terapi. Även en sådan sak som att hålla igång fysiskt kan hjälpa även om det tar emot när man sovit dåligt.
Sandra Renberg Tamm är forskare vid Psykologiska Institutionen, Stockholms universitet, Karolinska Institutet och är idag även verksam vid Oxforduniversitetet.
Publicerad