Visst kan det kännas lockande att spurta lite inför semestern, så att du har ett så tomt bord som möjligt när du kommer tillbaka. Men att-göra-listan som ska betas av veckorna före ledigheten kan lätt anta orealistiska proportioner. Det gör att det blir en hög risk för att du inte hinner igenom den och att du i så fall inleder semestern med en kombination av hög stressnivå och besvikelse.
– Det är förstås ingen bra utgångspunkt för att få den återhämtning du behöver. Därför gäller det att ha koll på hur du ska utnyttja de här sista veckorna på bästa sätt, säger effektivitetskonsulten Petra Brask.

Mycket som konkurrerar om tiden

Det finns många faktorer som gör att pressen kan öka inför semestern, konstaterar hon.
– Förutom att du själv kan vilja bocka av uppgifter så kan din planering också påverkas av det faktum att kollegor runt omkring dig går på ledighet. Åtminstone om du är beroende av andras input eller medverkan. Dessutom brukar det vara en hel del annat som konkurrerar om tiden den här perioden.
– Det kan vara sommaravslutningar och AW på jobbet, men även olika privata evenemang. Här i Sverige är vi väldigt sugna på samkväm just när solen och värmen har återvänt, säger Petra Brask.
Men man ska inte glömma att det samtidigt kan finnas en positiv kraft i allt detta.
– Det är tydligt att många får en slags ”avslutsenergi”, och det är ju jättebra om det går att dra nytta av den när du har farten uppe för att beta av en del surdegar som blivit liggande.

 

Sju tips inför ledigheten

Petra Brask tipsar om hur du kan planera de sista veckorna inför semestern:

Hantera uppgifter i fem steg

Testa den etablerade femstegsmodellen för att ta hand om de arbetsuppgifter du har framför dig:

  1. Värdera prioriteten. Dela in uppgifterna i exempelvis tre kategorier, från hög till låg prioritet.
  2. Delegera eller ta hjälp. Om du är chef kan du se om det finns någon medarbetare som kan ta hand vissa uppgifter. I annat fall kanske en kollega kan hjälpa dig – kolla med chefen hur belastningen ser ut.
  3. Släpp listan. Gå iväg och gör något helt annat. Drick en kopp kaffe eller ta någon annan väldigt tydlig paus. Hoppa inte över det här steget – det är nu ditt undermedvetna får en chans att jobba!
  4. Ompröva listan. Stämmer verkligen värderingarna du har gjort? Har du några nya tankar kring uppgifterna?
  5. Utför uppgifterna. Nu först, som ett femte steg, är det dags att hugga in få saker gjorda.

Boka in tiden


När du har kommit till steg fem i listan ovan, och du vet vad du ska fokusera på, så är det viktigt att uppgifterna inte enbart finns på listan – utan att de även kommer in i din kalender. Sätt av lämplig tid och se till att verkligen betrakta den som upptagen så att den inte är tillgänglig för möten.

Sätt rätt ambitionsnivå


Var noga med att lägga in blanka utrymmen i kalendern, det vill säga att blocka tid utan specifikation. Sådan bufferttid behövs dels när andra kommer och vill ha din uppmärksamhet eller hjälp, men även för att du ska kunna vara mottaglig för chanser eller möjligheter som dyker upp.

Planera för vad som kan hända

Om du sitter med projekt eller uppgifter som kan behöva behandlas under din ledighet gäller det att planera för hur det ska ske. Bestäm vem som har ansvar för att bevaka vad som händer, och som vid behov har mandat att agera. Var också tydlig det bara går med vilka situationer som kan anses vara så akuta att det är okej att kontakta dig. Det räcker inte med att säga att det gäller just ”akuta situationer”, för det finns väldigt skilda uppfattningar om vad som är akut.

Förbered jobbstarten


Investera också en del av tiden före semestern till att förbereda din återkomst till jobbet. Jag brukar rekommendera att du skriver ett brev till dig själv, för även om det kan kännas konstigt i stunden så lär du uppskatta det när du kommer tillbaka. Inled gärna med en kort tillbakablick på vad du känner nöjd med att ha åstadkommit under våren. Gå sedan över till dina tankar om vad som kan vara bra att starta hösten – och kanske något om vad som är bra att se upp med, om det känns relevant.

Schemalägg eventuella inhopp


Det bästa är förstås om du kan utnyttja semestern åt avkoppling och frånkoppling från arbetsuppgifterna. Men om du ändå bestämmer dig för att göra några inhopp så är det viktigt att du har bestämt när du ska jobba respektive vara ledig. Det här kan vara en utmaning, eftersom hjärnan belönar dig för att du håller koll, men på lång sikt mår den bra av att få möjlighet till återhämtning.

Gör en hemlig mjukstart


Ett enkelt men mycket effektivt knep för att få en mjuk återgång efter semestern är att säga att du ska börja en viss måndag, men sedan komma in redan torsdag veckan före. På det sättet får du två (mötesfria!) dagar när du kan börja ta hand om det som har flödat in, och genom att du vet att du har de dagarna så får du lättare att koppla bort det under semestern.