Igor Ardoris är mental tränare och pedagogisk konsult. Han har arbetat med mental träning på heltid sedan 2007 med framför allt idrottare, lärare, chefer och blåljuspersonal som klienter. Tillsammans med Lars-Eric Uneståhl, professor i psykologi samt Max Pålsson med bakgrund inom Försvarsmakten, Cornelius Åxman med bakgrund inom Polisen och Åke Centervärn med bakgrund inom ambulanssjukvården är han nu aktuell med en bok om mental träning.

Kunskap räcker inte

Igor Ardoris- Idag har vi likhetstecken mellan utbildning och förståelse. Det vi vill förmedla med vår bok är att förståelse inte räcker. Det spelar ingen roll hur intelligent eller välutbildad du är, när du blir upprörd har du inte tillgång till din intelligens, säger Igor Ardoris.

- Det betyder att man kan rasera en organisation, ett arbetslag eller ett helt samhälle genom att göra de människor som ska fatta beslut tillräckligt arga, rädda eller upprörda. Då börjar de fatta dåliga beslut, eller inga alls.

Sättet att kontrollera dessa känslor är genom att bygga upp mental styrka, vilket kan definieras som en kombination av god självbild med tillit till den egna förmågan, en väl uppövad koncentrationsförmåga, känslomässig stabilitet och en positiv attityd till tillvaron.

Fokusera på det som är inom din kontroll
Det grundläggande är att fokusera sin energi på det man kan styra över och koppla bort resten. Därefter kan man öva upp förmågan att koncentrera sig på den aktuella uppgiften utan att bli distraherad, så kallad fokuskontroll. Det är särskilt viktigt när man är stressad.

- Vi har en medfödd tendens att låta tankarna vandra och behöver därför medvetet träna hjärnan för att kunna fokusera här och nu, säger Igor Ardoris.

Särskilt viktigt är fokuskontroll i stressfyllda situationer då vi tenderar att fungera sämre. Stress är dock en subjektiv upplevelse som bland annat beror på de egna resurserna, det vill säga kompetens och erfarenhet. En viktig fråga blir då hur vi kan öka våra resurser och minska vår upplevda belastning. Ett sätt är att “lura” hjärnan med visualisering.

Visualisering för mental erfarenhet

- När vi visualiserar föreställer vi oss hur vi hanterar en situation innan det är dags att fysiskt göra det. På så sätt kan vi skaffa oss mental erfarenhet. När vi har gått igenom de olika momenten några gånger, så kallad mental rehearsal, och det är dags att göra det, har hjärnan ett minne av att vi redan gjort det, säger Igor Ardoris.

- Människan visualiserar hela tiden, men negativa föreställningar trumfar normalt de positiva eftersom rädsla, ilska och avsky är känslor som är kopplade till överlevnad. Vi måste därför medvetet träna hjärnan att visualisera positivt.

Färdigheter kan tränas upp
När vi mår bra presterar vi bättre. Det är därför viktigt att arbeta med att stärka medarbetarnas självkänsla. Ett sätt att göra det är att kommunicera ett dynamiskt tankesätt (growth mindset) som innebär en tro på förmågan att våra färdigheter kan utvecklas genom målmedvetet arbete. Som chef bör man uppmuntra medarbetarnas eller gruppens utveckling. Motsatsen - ett statiskt tankesätt - blir istället ofta en självuppfyllande profetia där tanken att vi är dåliga på något leder till en sämre prestation som i sin tur bekräftar den tanken.

Skapa motivation och tillit
För att skapa trygga och effektiva team behöver medarbetarna känna motivation och tillit till varandra. De behöver känna sig kompetenta, behövda och som del av teamet. De behöver även uppleva ett visst självbestämmande.

- När jag coachar chefer uppmanar jag dem att först be sina medarbetare om anonym feedback. Dels på vad som fungerar med ledarskapet och organisationen, dels vad som behöver utvecklas. Förutom konkreta svar på frågan får de även en bra karta över vilken attityd som dominerar i arbetsgruppen. Det är väldigt nyttig information, säger Igor Ardoris.

Som chef måste man sedan återkoppla och ta itu med de brister som beskrivits. Det är så man skapar förtroende och förtjänar teamets tillit, menar Igor Ardelius.

- Om jag strävar efter att ge mina medarbetare så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utföra sitt arbete och må så bra som möjligt har jag också mandat att förvänta mig en bra prestation.

Föregå med gott exempel som chef

Att arbeta medvetet med mental träning gynnar både den enskilde individen och gruppen. Som individ blir man bättre på att hantera stressade situationer, får bättre självkänsla och blir mer effektiv. Som chef kan man förvänta sig en mer välfungerande och motiverad grupp som vill utvecklas. Igor Ardoris tips till en chef är att först utveckla sig själv för att kunna fungera som förebild och inspiration.

- Genom att själv vara i balans, fokusera på rätt saker, vara tydlig och god i din kommunikation och ha en uppriktig intention att göra arbetslivet lättare för dina medarbetare, så att de kan genomföra sitt jobb så bra som möjligt, kan du bli en förebild och inspiration.

- När man väl börjar utmana sig själv inser man också sina egna brister och det gör en ödmjuk. Man får ökad förståelse för andras brister och börjar bedöma dem utifrån insats och attityd. Man kräver inte perfektion, bara en uppriktig intention att göra sitt bästa.

Om “Stark när det gäller - mental styrka för extrema situationer”

I boken går författarna igenom hur människor kan prestera och må bättre med mental träning. Fokus ligger på yrken och situationer som är både fysiskt och mentalt utmanande, men principerna gäller alla som vill bli mentalt starkare, i sitt yrkesliv eller privat.

Igor Ardoris är fil. kand i pedagogik, idrottspsykologisk rådgivare, lic. mental tränare och dipl. mindfulnessinstruktör. Han är också grundare av Budo Mental Training, ett tolv veckor långt program för mental och fysisk träning.

Lars-Eric Uneståhl är professor i psykologi. Under 70-talet utvecklade han en metod för mental träning för idrottare. Han har även givit kurser i mental träning och skrivit flera böcker i ämnet.

Max Pålsson har bakgrund i Försvarsmakten, Marinen, Specialförbanden och Försvarsmaktens överlevnadsskola.

Cornelius Åxman har bakgrund som polis i Piketen Stockholm, först som insatsoperatör och därefter som utbildare.

Åke Centervärn har bakgrund från ambulanssjukvården. Han har bland annat arbetat som sjuksköterska och verksamhetschef samt arbetat med utvecklingsfrågor.

Om Budo Mental Training (BMT)

Budo Mental Training är ett tolv veckor långt träningsupplägg med sex program som kombinerar fysisk och mental träning. Den fysiska träningen inkluderar avspänning, avslappning och avkoppling, och den mentala fokusering/avkoppling, tankar, bilder, känslor och attityder. Målet är att fungera och må bättre i alla delar av livet, bland annat på jobbet.

Programmet finns tillgänglig kostnadsfritt på Spotify, Acast, Apple iTunes, Soundcloud och Google podcast.

Budo Mental Training på Spotify

 

 

 

 

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.