Under söndagskvällen infinner sig en olustkänsla inför den kommande jobbmåndagen. Trängsel på tunnelbanan i morgonrusningen, en strid ström av informationstunga möten före lunch, oändligt många stenar att vända på för att färdigställa ett större projekt på eftermiddagen – och en mindre evighet till nästa helg! Känner du igen dig? Då kan du vara drabbad av söndagsångest, det vill säga en form av obehag därför att helgen är över och plikten väntar på måndagen. Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet, berättar för Akavia Aspekt att söndagsångest inte alls är någonting negativt. Tvärtom.
Det är en ganska sund reaktion och ungefär som när man blir lite nervös och uppvarvad inför en fotbollsmatch. Det handlar om att kroppen ställer om från ett tillstånd präglat av mer frihet, såsom en helg eller semester, och börjar förbereda sig inför en nära förestående belastning. Det är då som obehaget eller olustkänslan uppstår, eftersom det är mer jobbigt att gå till jobbet än att vara ledig, säger han.
Vilseledande begrepp
Mattias Lundberg anser att ordet ”söndagsångest” är en aning vilseledande och oprecist. Detta eftersom det i grund och botten inte rör sig om ångest, utan i stället om just obehag.
Ångest är ofta en stark, handlingsförlamande och handikappande känsla. De allra flesta med söndagsångest upplever snarare en ganska sund nervositet och olust. Det är heller kanske inte jättekul, men det är inte handlingsförlamande, säger han.
Planera mera
Ett sätt att hantera och dämpa söndagsångesten är att först försöka formulera vad olustkänslan eller obehaget beror på. Och sedan, om möjligt, planera för att motverka detta.
Kanske har du mycket att stå i på måndagen samtidigt som du inte riktigt vet var du ska börja. Ett alternativ då är att redan på fredagen planera vad du ska göra på måndagen och under den kommande veckan. Då kan du slippa känslan av att bli utkastad i någonting som du inte har kontroll över, säger han och fortsätter:
Kanske vet du sedan tidigare att du har extra hög arbetsbelastning just på måndagar. Då är det klokt att inte planera in några stora äventyr på kvällen, så att du hinner vila.
Ibland tecken på orimlig arbetsmiljö
Han betonar dock att söndagsångesten för vissa kan bero på en orimlig och destruktiv arbetsmiljö. Dessa personer tenderar dock att ha en stark och ihållande oro och de utgör också en liten del av den grupp som upplever den mer milda olustkänslan inför jobbet.
Om man befinner sig i en taskig arbetsmiljö med mobbning och alldeles för hög arbetsbelastning är det inte alls konstigt om man känner verklig ångest inför att gå till jobbet, oavsett dag på veckan. Kroppen signalerar då att arbetsplatsen utgör en fara för din hälsa. Om situationen inte förändras och arbetsgivaren inte tar sitt arbetsmiljöansvar bör man överväga att byta arbetsplats, säger Mattias Lundberg.
Inte vanligare idag än förr
Mattias Lundberg tror inte att söndagsångest har blivit vanligare. Däremot har begreppet börjat användas mer frekvent i takt med att medierna har skrivit om det allt oftare.
Vi pratar om det mer men det är inte så att vi upplever söndagsångest oftare idag än tidigare. Söndagsångest är ett intressant och kul socialpsykologiskt fenomen, men samtidigt bidrar medierna till att vi ibland sätter otydliga begrepp på reaktioner och känslor som är naturliga och normala. Söndagsångest handlar helt enkelt om en olust som vi upplever när kroppen förbereder sig på att hantera krav och belastning. Om man känner så kan jag bara konstatera: grattis, du känner en sund känsla.
Hur tror du att distans- och hybridarbetet kan påverka förekomsten av söndagsångest?
Det är för tidigt att säga. Jag skulle säga att det i stor utsträckning beror på individens personlighet men också på arbetsplatsens kultur. Vissa som presterar bättre hemma kan tycka att det är jobbigt att åka in till jobbet oavsett dag – och tvärtom: de som fokuserar bättre på arbetsplatsen kan tycka att det är skönt att åka in varje dag.
Publicerad