Hanna Wiik var sinnebilden av en framgångsrik och välmående person. Redan när hon var 26 år fick hon sin första chefstjänst. Därefter var hon konsult, chef i Regeringskansliet och inom Region Stockholm samt anlitades som regeringens särskilda utredare i bostadsfrågor. Parallellt med karriären bildade hon familj och hade en bred umgängeskrets. Få, varken vänner eller kollegor, visste att hon under merparten av sitt vuxna liv hade varit drabbad av psykisk ohälsa, i varierande svårighetsgrad. Nu berättar hon om sina erfarenheter i boken ”Chefens dubbelliv – från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap”.
Jag vill göra upp med den klassiska bilden av en chef som en perfekt leveransmaskin som står stadigt i alla sammanhang. Många chefer visar upp en stark fasad men mår i själva verket dåligt på insidan. De biter ihop, fortsätter prestera på topp, mår dåligt i tysthet och kraschar till slut. Så var det också för mig, säger Hanna Wiik till Akavia Aspekt.
Började i tidiga tonåren
Boken handlar inte bara om arbetsrelaterad psykisk ohälsa utan även om den psykiska ohälsa som har sin källa utanför jobbet. Själv började Hanna Wiik må psykiskt dåligt i tidiga tonåren och brottades med problemen ända upp i 40-årsåldern, men var likväl högpresterande inom sitt yrke. I boken beskriver hon hur hon ibland har gått igenom kontorslandskapet, pratat med kollegor, rådgjort engagerat i olika frågor, stämt av arbetsuppgifter – för att sedan stänga in sig på toaletten och gråta, lamslagen av depressionen. Hon vill nu uppmana chefer att våga öppna upp.
– Jag har inte hittat någon statistik kring detta, men min tes är att chefer är minst lika, om inte mer, drabbade av psykisk ohälsa än den övriga befolkningen. En del av problemet är just att chefer har höga krav på sig, både från sig själva och från omgivningen. Det hindrar många från att våga berätta, säger Hanna Wiik.
Lyssna på kroppen
Att våga prata om psykisk ohälsa och vidta åtgärder för att förändra situationen är inte några tomma ord på ett papper. Om man ignorerar kroppens signaler och fortsätter bita ihop kan det nämligen leda till digra konsekvenser på sikt. Hanna Wiik konstaterar i boken att långvarig stress sliter på kroppen, vilket kan resultera i bestående fysiska och psykiska problem. I hennes fall slutade situationen med en utmattning som hon flera år senare upplever sviterna av, bland annat i form av ljud- och ljuskänslighet och en känslig mage.
– Chefer är ofta experter på att piska igång sig själva till ett högpresterande läge, trots att de mår dåligt och oavsett vad kroppen säger till dem. Risken är att stressen leder till skador som sitter kvar. Mitt budskap är att man ska uppmärksamma och agera på tidiga signaler från kroppen. Det är inte värt att du ignorerar dem för jobbets skull.
Vill sprida kunskap om psykisk ohälsa
Nu mår Hanna Wiik bättre än tidigare och hennes tillvaro ser också annorlunda ut. Hon driver ett företag där hon föreläser och håller i utbildningar om psykisk ohälsa, bland annat för ledningsgrupper och HR-personal. Hennes målsättning är att sprida kunskap och bidra till ett mer öppet samtalsklimat om psykisk ohälsa – även för chefer. Efter utmattningen har hon bland annat blivit mer stresskänslig, vilket betyder att hon behöver regelbunden återhämtning och är noggrann med att inte pressa sig själv.
I efterhand kan hon också konstatera att hennes farhågor inte besannades. När hon slutligen berättade om sin psykiska ohälsa betraktades hon inte som en svag eller inkompetent chef. Tvärtom – hon möttes av värme och förståelse.
– Det finns mycket okunskap och rädsla kring psykisk ohälsa. Många vågar inte berätta och många vågar inte fråga av rädsla för att trampa på en öm tå. Min förhoppning är att fler chefer ska våga kliva fram och öppna upp om sitt mående – och att fler också ska våga fråga om man misstänker att någon har det kämpigt. Vi borde kunna prata om psykisk ohälsa på samma sätt som vi pratar om kroppsliga sjukdomar, säger Hanna Wiik.
Detta kan du göra själv om du är drabbad av psykisk ohälsa som chef – här är 5 viktiga insikter ur ”Chefens dubbelliv – från psykisk ohälsa till hållbart ledarskap”
- Acceptera läget
”Jag var själv en mästare på att hålla problematiken ifrån mig och tänka att bara det där händer eller ändras så kommer det att bli bättre. Det kommer aldrig en optimal tidpunkt att berätta, förändra eller att bryta ihop så varför inte börja jobba med att acceptera läget redan nu och ta första steget till att må bättre?”. - Prata med din chef
”Jag vill verkligen uppmuntra dig till att berätta för din chef om hur du mår och inte låta det gå så långt att det blir ett akut läge. Om jag hade öppnat upp tidigare hade jag kunnat få stöd och hjälp att anpassa min situation så att det inte behövde bli så allvarligt. Det sliter enormt på kroppens funktioner att vara i kraftig stress under lång tid och jag känner fortfarande av sviterna av min utmattning. Låt det inte gå så långt för dig”. - Säkra basbehoven
”När du är slutkörd eller utmattad behöver du först och främst säkra dina basbehov. Det känner du såklart redan till och det finns många tips att ta del av där ute. Min upplevelse är att när man är utmattad på riktigt är man i ett väldigt primitivt läge där det handlar om att äta regelbundet (även om du inte har aptit), att få tillräckligt med sömn, väldigt mycket vila och helst lite dagsljus också. När du sedan mår lite bättre behöver du ta pauser flera gånger om dagen och se till att du får en mer långvarig vila på kvällar, helger och vid längre ledigheter”. - Ta den hjälp som situationen kräver
”Om läkaren tycker att du behöver vara sjukskriven längre än du själv (enligt dina gamla normer och värderingar) tycker är rimligt – var det. Strunta i vad den duktiga prestationspersonen vill och behöver. Det var den som fick dig att hamna i det här läget till att börja med. Lyssna i stället till det som ditt inre vet att du behöver, det du alldeles för länge har blundat för och inte velat lyssna på. Jag vet. Lätt att säga, svårt att följa, men det gör det inte mindre sant”. - Sätt gränser och prioritera stenhårt
”Det är helt nödvändigt att sätta gränser för dig själv – och andra – och det är bara du som kan avgöra var dessa gränser ska gå. Det betyder exempelvis att du kommer att göra andra personer besvikna och att de ibland kommer vara missnöjda med dina leveranser. Men vad är egentligen alternativet? Det kan väl knappast vara att fortsätta som du hittills har gjort, eller? För egen del var det uppenbart att jag behövde förändra min livsstil, mitt arbetssätt och min syn på arbetet. Det kunde inte längre vara en sådan viktig del av mitt liv och min identitet. Priset för att prestera på topp hela tiden var alldeles för högt”.
Klicka här för att läsa mer om boken.
Granskning om stress och utbrändhet i arbetslivet
En av fem sjuk av jobbstress
Var femte Akaviamedlem har under de senaste åren varit frånvarande från jobbet på grund av arbetsrelaterad stress.
Var tredje anser att de inte får tillräckligt stöd av sina chefer i samband med arbetsrelaterad stress, visar en ny undersökning.
– Det är mycket oroande, säger Patrik Nilsson som är Akavias samhällspolitiske chef. Akavia Aspekts granskning om akademikers stress publicerades i december 2021.
Utbränd: ”Både hjärnan och kroppen var helt slut”
Två dör varje dag av stress på jobbet
Så vill politikerna minska stressen i arbetslivet
Färre får rehabilitering för stress
EKG-mätare ska minska stressen
Läs också: Unga kvinnliga akademiker mest drabbade av stress
Publicerad