Emma N Stara, marknadschef på Great Place to Work

1. Research: Finns certifiering?


Emma N Stara.jpg– De företag som har fått Great Place to Work-certifieringen är just bra ställen att jobba på. Det är en väldigt tillförlitlig certifiering, eftersom vi går ut och frågar medarbetarna själva hur de ser på sin arbetsgivare utifrån fem aspekter: trovärdighet, rättvisa, respekt, stolthet och gemenskap. De får göra en anonym skattning så att vi kan vara säkra på att resultatet är trovärdigt.


2. Research: Topplistan hos Great Place To Work


– En gång per år sammanställer vi också listan över ”Sveriges bästa arbetsplatser”, och där kan man säga att du kan hitta ”crème de la crème”. De som finns med där har fått allra högst betyg av sina medarbetare, och är du intresserad av att jobba på den allra bästa arbetsplatsen är det denna lista du ska titta på. På dessa arbetsplatser är tilliten och gemenskapen som allra bäst och du kan vara säker på att det finns goda utvecklingsmöjligheter för dig som person.



3. Varningssignal: Sparsamt med förmåner


– Om en arbetsgivare exempelvis har begränsat möjligheterna att delvis jobba på distans, något som många medarbetare generellt vill kunna göra, kan det vara ett tecken på att tilliten inom organisationen inte är så hög som den borde. Var också noga med att ta reda på hur det ser ut med förmåner; många av de jobb som är aktuella för Akavias medlemmar borde åtföljas av ett genomtänkt förmånspaket med exempelvis pensionsavsättningar och vinstdelning.


Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia

1. Research: Samlade betyg


– Det finns en hel del sajter där du kan gå in och sätta betyg på din arbetsgivare. Kolla gärna de listorna, men ta dem med en nypa salt. Den typen av omdömen behöver inte vara särskilt välgrundade, men det kan i alla fall vara värt att uppmärksamma om en verksamhet fått riktigt låga betyg. Verkar det finnas fog för det? Annars finns flera organisationer som utser Årets bästa arbetsgivare, ibland inom olika branscher, exempelvis Great Place to Work, Brilliant Future, och Universum. Nyckeltalsinstitutet är en mycket seriös aktör som hjälper verksamheter att mäta faktorer kring medarbetares inställning och välmående men deras databas är inte öppen.

2. Research: Vilka jobbar där?


– På Linkedin kan du sannolikt hitta många av medarbetarna, och då kan du bilda dig en grov uppfattning om hur sammansättningen ser ut. Vad har de för bakgrund? Vad är det för åldersfördelning? Verkar det vara många nyanställda? Det här är också sådant som är värdefullt att fråga vid en anställningsintervju.

3. På intervjun: Utveckling och företagskultur?


– Om den tjänst du söker inte har funnits tidigare på företaget så är det extra viktigt att fråga hur de ser på utvecklingen av den nya rollen på några års sikt. Det är något som en bra arbetsgivare lätt ska kunna besvara på ett tydligt sätt. Något annat som de ska kunna ge ett bra svar på en är en öppen fråga som ”Hur arbetar ni med er företagskultur?”.

4. Varningssignal: Bemötandet?


– Om det är en fysisk intervju så finns det all anledning att reflektera över hur du blir bemött. Inte enbart av den eller de som håller i intervjun, utan även i receptionen, av medarbetare du stöter på etcetera. Det är något som kan spegla företagskulturen mer än vad många tror.


Anita Rae, vd, Jobbland

1. Research: Ekonomi & personalomsättning


– Undersök företags ekonomiska situation, de uppgifterna går ofta lätt att hitta. Hur går det för dem? Verkar du kunna känna dig tillräckligt trygg med att företaget kommer att leva vidare utan större nedskärningar? På Linkedin kan du också se vilken genomsnittlig anställningstid medarbetarna har. Om företaget verkar ha hög personalomsättning kan det helt klart vara en varningssignal.

2. Vid intervjun: Utvecklingsmöjligheter?

– Fråga på anställningsintervjun hur utvecklingsmöjligheterna ser ut i den roll som du är aktuell för. Se till att få ett konkret svar; en bra arbetsgivare ska ha en färdig plan för det.

3. Vid intervjun: Feedback?


– Jag vet att det är en del av Akavias medlemmar som har ambitionen att nå chefspositioner, och då är det viktigare än annars att fråga om hur organisationen arbetar med feedback. Återigen, be dem om en konkret beskrivning och dra dig inte för att ställa följdfrågor.

4. Varningssignal: Inget lönespann


– Om arbetsgivaren inte är villig att ange ett lönespann kan det finnas anledning att vara lite vaksam. Det skulle kunna innebära att de inte använder sig av objektiva värderingar i sin lönesättning.