Hon har arbetat med kommunikation inom vårdbranschen och livsmedelsindustrin och trivts bra, men förra våren fick Malin Tano syn på en jobbannons från Bris.
– När jag såg den var det ingen tvekan om att jag skulle söka jobbet. Bris är ett starkt, etablerat varumärke. Redan som barn på 1990- och 2000-talet snackades det om Bris. Man kunde ringa dit om det var något, det visste man.
Hon har också en personlig relation till Bris.
– Jag skrev till dem i tonåren med någon fundering. Det kändes naturligt och jag fick fint stöd, så det var något i magen som gjorde att det kändes helt rätt att söka tjänsten.
Från den dagen den nyanställda Malin Tano klev in genom dörrarna på Bris kontor på Sankt Eriksgatan i Stockholm var hennes fokus att skapa en ny, mer barnanpassad webbplats, en sida som bättre möter barns behov och gör det enklare för dem att hitta det stöd som passar dem.
Malin Tano och kollegorna involverade drygt hundra barn i arbetet.
– Vi utgick från barns rätt till delaktighet. Den här webbplatsen används ju av dem och finns till för dem. Det var självklart att de skulle få vara med och tycka till.
Barnen deltog i digitala enkäter och fördjupade användartester. Malin Tano och kollegorna träffade dem på fritidsgårdar och skolor.
– Det var ett jätteroligt projekt. Tack vare barnens experthjälp fick vi helt andra insikter om hur en webbplats ska se ut. Vi har vänt upp och ner på praxis och allt det vi trodde att vi visste om digitala användare och hur de navigerar. ’Best practice’ utgår ju normalt från vuxna, men barn har ett helt annat beteende än vi. Det var en ögonöppnare som vi behövde.
Många funktioner har anpassats utifrån det som expertgruppen kom fram till, även ergonomiskt.
– Yngre barn har små händer och menyer ligger vanligtvis högt upp på skärmen eller i övre hörnet. När de sitter med en stor skärm når de inte dit med sina tummar, så vi har placerat vår meny och sökfunktion längst ner på sidan så att alla ska nå dit, avsett storlek på handen.
Bris har nu också separerat barn- och vuxeninnehåll, eftersom det visade sig att barnen ofta hamnade fel, till exempel bland pressmeddelanden, när de sökte efter stöd. Nu är bris.se enbart barnens webbplats. Den är också anpassad efter ett skrollbeteende, där innehållet aldrig tar slut.
– Barn skrollar och skrollar och förväntar sig att det ska fortsätta finnas innehåll tills de själva tröttnar. Därför vill vi att vårt innehåll ska vara så lättillgängligt att de inte lämnar sidan eller ger upp. Numera innehåller webbplatsen fler element än tidigare och varje sida avslutas med länkar så barnen alltid kan klicka sig vidare. Det är också en mer färgglad och lekfull design.
Nya bris.se lanserades i somras och resultatet kommer att följas upp om ungefär ett halvår. För Malin Tano innebär det att en intensiv projektperiod nu är över.
– Att syftet är att hjälpa och stötta barn är verkligen som en extra dimension av arbetet. Jag har inget negativt att säga om mina tidigare arbetsplatser, men här får jag något mer än roliga arbetsuppgifter, en bra chef och kollegor. Det jag gör här är betydelsefullt på en högre nivå. Det jag gör, gör skillnad på riktigt och det mina kollegor gör, gör också skillnad.
Att arbeta med barnen har också gett en extra dimension i tillvaron.
– Att träffa barn och få en direkt koppling till deras verklighet, höra deras röster och hur de tänker och resonerar har varit väldigt utvecklande. Det blev också en extra morot att få vara kreativ och hitta lösningar på de uppenbara problem som vi identifierade med den gamla webbplatsen. Allt, från datainsamling till design, har känts så meningsfullt. Jag har fått ett kvitto på hur, och att, mitt arbete påverkar barn.
Att arbeta för en idéburen organisation innebär också andra ekonomiska förutsättningar.
– Vi får absolut betalt för vårt arbete, men det går kanske inte att jämföra med vissa privata aktörer. Det finns dock fler syften än ekonomiska med det vi gör här och det ger en bra känsla i magen.
Om Idéburna organisationer
Sverige är ett av världens mest föreningstäta länder och har en lång historia av att befolkningen driver icke vinstdrivna, idéburna organisationer och intressedrivna föreningar.
Gemensamt för dem är att de drivs av medlemmarnas engagemang för gemensamma frågor och värderingar, målet är att skapa förbättring för många. Medlemmarnas deltagande är avgörande för verksamhetens inriktning och framgång. Det är alltså vare sig privat eller offentlig verksamhet.
Svenska fackförbund, som Akavia, är exempel på sådan verksamhet.
Detta är Bris
Barnens rätt i samhället, förkortat Bris, är en partipolitiskt och religiöst obunden svensk ideell förening som verkar för barns rättigheter i Sverige. Bris bildades 1971 av Gunnel Linde och Berit Hedeby efter det att en treårig flicka hade blivit misshandlad till döds av sin styvfar tidigare under året.
Läs också: Ömsesidigt förtroende prioritet för Röda Korsets GD
Läs också: Blåste i visselpipan mot övergreppen
Läs också: Fängelsechefen tror på människans förmåga till förändring
Du kan påverka arbetsmarknaden genom ditt medlemskap
Du kan också påverka svensk arbetsmarknad! Genom att bli medlem i Akavia kan du vara med och styra svensk arbetsmarknad. Som medlem i ett fackförbund kan du engagera dig i de frågor du tycker är viktiga för din bransch eller dig. Hos Akavia finns det många möjligheter för dig att påverka och engagera dig i professionsgrupper, via medlemspaneler, styrelser eller utskott. Läs mer om dina möjligheter att påverka.
Publicerad