Enligt Svenska Kennelklubben har antalet nyregistrerade hundar ökat med 11 procent under 2020, vilket är den största ökningen under 2000-talet. Mysigt och praktiskt när man arbetar hemma och kan ta hand om den – mer problematiskt när vi förväntas vara på arbetsplatsen. Så vad gör man?
Att få ha med sig hund på jobbet har länge varit ett önskemål bland hundägare.
- Hundar sprider trivsel, sänker stressnivåer och brukar trivas bra på arbetsplatser, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring
Men för kolleger med allergier eller hundskräck kan upplevelsen vara den omvända.
En undersökning från Linkedin visar att nästan två arbetsplatser av tre inte tillåter hundar. Samma undersökning visar också att många av hundägarna ändå planerar att ta med hunden till jobbet. Bäddat för konflikt alltså.
Men att ha en tillåtande hundpolicy på arbetsplatsen kan vara en konkurrensfördel vid rekryteringar, menar Linkedins Nordenchef i en kommentar till undersökningen. Det baserar hon på att fyra anställda av tio ser möjligheten att ha hunden med på jobbet som avgörande när de väljer arbetsplats. Tre av tio säger att de skulle säga upp sig om de inte längre fick ta med hunden.
Även försäkringsbolaget Agria har undersökt hur anställda planerar att hantera sina husdjur efter pandemin. Enligt deras undersökning är det 18 procent av de arbetande hundägarna som tänker ta med hunden till jobbet och 14 procent räknar med att kunna åka hem och rasta. Övriga tar hjälp av bekanta eller anlitar hundpassare.
Med vad gäller egentligen?
Det finns inget generellt förbud mot att tillåta hundar på jobbet, men arbetsgivaren är ansvarig för att medarbetare inte ska riskera att bli sjuka eller skada sig på arbetet. Ofta anförs allergier eller hundrädsla som argument mot hundar på arbetsplatsen.
Som anställd behöver du därför komma överens med arbetsgivaren om du vill ha med hunden till jobbet, vilka ytor hunden får vistas i, och vad som händer om hunden förstör något på arbetsplatsen.
Även om du får ta med hunden till jobbet just nu, kan arbetsgivaren göra en annan bedömning längre fram.
Allt fler arbetsgivare som välkomnar hundar, iordningställer särskilda utrymmen för hundarna. De ska enligt djurskyddslagen vara utformade så att hunden kan bete sig på ett naturligt sätt och inte utsättas för onödig stress.
Källa: Agria Djurförsäkring
Publicerad