För den som vill jobba utomlands ett eller ett par år finns flera konkreta tips på hur man ska tänka och vilka länder som är enklast att flytta till. Här är expertens bästa råd till dig som vill jobba utomlands.
Fördelar med arbete utomlands
I den allt mer hårdnande arbetssituationen i Sverige är en anställning utomlands en konkurrenskraftig merit. Några år utomlands ger nya insikter, färdigheter och inte minst ett nätverk och värdefulla språkkunskaper.
– Eftersom vi lever i en global värld är det en stor fördel att få in anställda som har fördjupad kunskap om andra marknader och kulturer, och ett internationellt nätverk. Utlandsåren utgör en unik källa till ett mer dynamiskt tänkande och handlande, och internationell erfarenhet ger ökad konkurrens- och attraktionskraft – inte bara för individen, utan också för företaget och samhället i stort, säger Cecilia Borglin.
Enklaste länderna att jobba i
Svenskar i Världen genomförde 2022 en kartläggning baserad på uppgifter från samtliga ambassader och flertalet konsulat som visade att det bor svenskar i minst 177 av världens cirka 200 länder.
Cecilia Borglin pekar på att det är lättast att jobba inom Norden eftersom du som svensk varken behöver arbets- eller uppehållstillstånd. Motsvarande gäller för länder inom EU, EES och Schweiz. Dock behöver du ett pass eller nationellt id-kort där medborgarskapet framgår.
Gäller utlandsarbetet ett land utanför EU måste man först ansöka om ett arbetstillstånd. Enklast är att kontakta landets ambassad för att få information om hur man ansöker och vad som gäller.
– Inom EU har vi fri rörlighet, vilket underlättar enormt mycket jämfört med att flytta till och arbeta i länder utanför EU-
gemenskapen, men även i vissa EU-länder finns det krav som du behöver känna till innan du flyttar dit, säger hon.
Viktigt att tänka på innan du flyttar
– Om du inte har någon tidigare koppling till landet rekommenderar jag att göra en ordentlig research. Via Svenskar i Världen kan man komma i kontakt med svenskar boende i över 50 länder. De kan bidra med lokalkännedom, råd och stöd, berättar Cecilia Borglin.
Förutom pass, visum och identitetshandlingar är det viktigt med andra intyg som kan komma att krävas av det nya landet. Det kan exempelvis vara anställningskontrakt, hyreskontrakt och vaccinationsintyg.
Cecilia Borglin betonar också vikten av att se över vilka försäkringar som behövs. Vissa länder kräver att man har en försäkring innan man ens tillåts resa in i landet.
– Ett bra tips är att försöka lära sig språket innan du flyttar. Även om inte arbetet kräver att du kan det lokala språket blir upplevelsen mycket djupare om du kan byta några ord i affären eller med grannarna.
Viktigt under tiden utomlands
Behåll kontakten med svenska myndigheter. Är vistelsen utomlands längre än ett år behöver du skriva ut dig. Det gör du genom att kontakta Skatteverket och Försäkringskassan. Glöm inte att informera Skatteverket om du byter adress under utlandsvistelsen. Det kan nämligen bli avhängigt för att du ska få röstmaterial i samband med de svenska riksdagsvalen och EU-valen.
Dessutom är det viktigt att behålla kontakten med sin svenska bank.
– Behåll din svenska bank och fortsätt vara aktiv där. Om du inte är kund i en svensk bank kan du inte få ett bank-id. Glöm inte heller att uppdatera dina kontaktuppgifter så att de alltid kan nå dig.
Det är också viktigt att behålla och underhålla jobbnätverken.
– I Sverige är det oftast via sitt nätverk man får jobb, så håll i gång ditt nätverk under hela utlandsvistelsen, bland annat genom att vara aktiv på Linkedin, säger Cecilia Borglin.
Inför flytten tillbaka till Sverige
Enligt Cecilia Borglin är det många som upplever att flytten tillbaka hem nästan är svårare och krångligare än själva utflytten. Det är lätt att tro att det ”bara är att flytta hem”, men faktum är att även en hemflytt kräver planering, framförhållning – och i vissa fall även uppehållstillstånd.
– Om man under utlandsvistelsen har gift sig eller skaffat en partner som kommer från ett land utanför EU behöver partnern först beviljas uppehållstillstånd innan familjen kan flytta till Sverige. Den hand-
läggningsprocessen tar i dag uppemot 18 månader, vilket är en frustrerande upplevelse för många.
Läs också: Student: Traineeprogram – så funkar de
Läs också: Så får du praktik i Bryssel
Akavia ger karriärcoachning
Publicerad