En del medarbetare som skulle vilja ha mer arbetsglädje kanske sitter och väntar på att chefen ska se till att ”fixa det”, menar Christina Stielli.

– Men det är inte enbart chefens ansvar; det går inte att tvinga eller beordra någon att vara glad. Chefen är ju navet i verksamheten, eller en ledare som står trygg och stabil när det blåser, samtidigt som hen inspirerar sin omgivning och är vaksam på om det dyker upp varningssignaler, till exempel ältande.

Läs även: Bästa förutsättningarna för arbetsglädje 

Ältande kan ta död på eventuell arbetsglädje och det ligger i allas intresse att både identifiera och ta itu med det, konstaterar hon.

– Ältande i sin negativa form gör oss mindre hållbara och inte alls så produktiva som vi kan vara. Chefen måste se till att det inte hinner spridas, för det är något som verkligen kan ta död på arbetsglädjen. Men samtidigt är det även medarbetarens ansvar att förhindra ältande på jobbet.

Man kan till att börja med tänka på vilken energi man själv sprider på jobbet. Det är nämligen viktigt att utgå från att man ska sprida positiv energi när man är på jobbet, menar Christina Stielli.

– Vi är ju varandras arbetsmiljö och vi påverkar varandra hela tiden. Självklart är det tufft ibland eftersom man har ett liv med egna bekymmer och kanske oro. Det bästa är att försöka lämna en del av det utanför arbetsdagen. Gå in på jobbet och ha fokus på vad din uppgift är, vilken roll du har på arbetsplatsen, varför du är där. Du är sannolikt en del i en helhet där ditt jobb medverkar till någonting viktigt. Ha fokus på det. Det är där du hittar motivationen.

Läs även: Dålig arbetsmiljö- en dyr historia

Ta in arbetsglädjen på jobbet genom att göra någonting aktivt, uppmanar hon. 

– Både negativ och positiv energi smittar och att till exempel vara generös och ge varandra komplimanger kan göra underverk för en vanlig arbetsdag.

 

Så tränar du upp din arbetsglädje

Var generös

Att vara generös mot människor i sin omgivning har visat sig få positiva effekter för oss själva. Det är verkligen värt att prova!

Släpp fram någon i en kö, hämta kaffe åt en kollega. Det skapar arbetsglädje och dessutom brukar det ju vara så att det vi ger, det får vi tillbaka. Det blir vinst varje gång.

Stanna här och nu

En nyckel till välmående är att stanna upp i det som är just nu. Den stunden som vi befinner oss i just nu. 

Prova att bara luta dig tillbaka och följa dina andetag med hundra procents uppmärksamhet. Låt tankarna komma och gå. Fokusera på att följa andningen. Träna regelbundet tills det inte känns konstigt längre.

Varje dag behöver ett mål och en plan

Hjärnan älskar mål. Ägna en stund innan du kliver upp ur sängen åt att göra upp en plan för dagen: Hur vill du till exempel må när du kommer hem från jobbet? 

Jag tycker att en dag utan mål är som att kliva in i en taxi och säga till chauffören att man inte har en aning om vart man vill åka.

Skratta mer

Att skratta kan vara något av det mest smittsamma på en arbetsplats och trots ett krävande jobb kan vi, tillsammans med våra kollegor, finna stunder och möjligheter att skratta. Skrattet reducerar stresshormoner, vilket gör oss lugnare, och vi får fler av de hormoner som får oss att må bra (endorfiner).

Skriv ner det bästa som hänt de senaste 24 timmarna

Det behöver inte vara stora saker, utan leta i minnet efter det lilla – men skriv ner det i detalj. Det skulle kunna vara sådant som att du möttes av ett leende från kollegan när du kom in på kontoret eller att du hann prata ordentligt med någon under lunchen.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.